Afkorting |  Demo |  Blog |  Vragen |  Links
Afkorting blog

Veel voorkomende afkortingen in de bouw

Net als in iedere sector, komen ook in de bouw de nodige afkortingen voor. Zo wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van bvo, wat betekent ‘bruto vloeroppervlakte'. Zo is het een stuk eenvoudiger communiceren en hoeven er in bijvoorbeeld mails geen hele woorden te worden geschreven. Dit wordt ook gedaan voor bijvoorbeeld het behangklaar opleveren van een ruimte, zodat de afwerking niet meer gedaan hoeft te worden. Omdat we heel goed snappen dat je nog lang niet alle afkortingen kent en je ze misschien wel met enige regelmaat voorbij ziet komen, hebben we de afkortingen die het meest worden gebruikt, voor je op een rijtje gezet. Daarbij hebben we ze, om het wat overzichtelijker te maken, ook nog eens onderverdeeld in bouwkundige, technische, veiligheids- en organisatorische afkortingen.

Bouwkundige afkortingen

Bij het lezen van bouwgerelateerde artikelen kom je vaak afkortingen tegen die betrekking hebben op verschillende aspecten van het bouwproces. Stel dat je ziet, de K-waarde van de dunpleister is een bepaalde hoeveelheid, dan is het wel handig te weten waar het voor staat. Enkele belangrijke afkortingen zijn:

BVO: Bruto Vloeroppervlakte
EPC: Energie Prestatie Coëfficiënt
K-waarde: Isolatiewaarde van een bouwelement
V&G-plan: Veiligheids- en Gezondheidsplan
NEN: Nederlandse Norm
BIM: Bouw Informatie Model

Technische afkortingen

Naast bouwkundige termen zijn er ook veel technische afkortingen die gebruikt worden in de bouwsector. Deze termen hebben vaak betrekking op specifieke materialen, gereedschappen of technieken. Nu is de kans niet heel groot dat deze afkortingen volledig onbekend zijn, maar er zullen er ongetwijfeld een aantal zijn waarvan je de volledige betekenis nog niet wist. Nu zijn ze niet allemaal van belang om te onthouden, maar is het wel handig dat je ze kent. Kom je ze dan een keer tegen, dan weet je in ieder geval wel wat het betekent. Speciaal daarom enkele voorbeelden:

PVC: Polyvinyl Chloride
HR++: Hoogrendementsglas
EPS: Geëxpandeerd Polystyreen
HSB: Houtskeletbouw
PIR: Polyisocyanuraat
DPC: Damp Proof Course

Veiligheids afkortingen

Veiligheid is van het grootste belang in de bouw. Het is essentieel om vertrouwd te zijn met verschillende afkortingen die worden gebruikt om veiligheidsmaatregelen en -voorschriften aan te duiden. Enkele veelgebruikte afkortingen op dit gebied zijn PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen), VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers), BHV (Bedrijfshulpverlening), ARBO (Arbeidsomstandigheden) en RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie). Het begrijpen en naleven van deze afkortingen is van vitaal belang om een veilige werkomgeving te waarborgen en de risico's op ongevallen en letsel te minimaliseren. Om je nog wat meer afkortingen te leren, hebben we de meest gebruikte voor je verzameld:

PBM: Persoonlijke Beschermingsmiddelen
VCA: Veiligheid Checklist Aannemers
BHV: Bedrijfshulpverlening
ARBO: Arbeidsomstandigheden
VGM: Veiligheid, Gezondheid en Milieu

Uiteraard zijn er nog tal van andere afkortingen waarmee bepaalde materialen, diensten of andere zaken kunnen worden aangeduid. Nu is dit vooral gangbaar wanneer het gaat om communicatie tussen bedrijven onderling. Op het moment dat je als klant een mail ontvangt, dan is het logisch dat er allerlei vraagtekens zijn bij de gebruikte afkortingen. Gelukkig heb je nu de belangrijkste op een rijtje en is de kans vrij groot dat je iedere afkorting probleemloos weet te ‘ontcijferen’.




Homepage Afkorting

Blog